Αρχαίος Ναός Ιππίου Ποσειδώνος

Ναός Ιππίου Ποσειδώνα Τρία χιλιόμετρα περίπου δυτικά του Μεθυδρίου, στη θέση Πετροβούνι, ΒΑ της διακλαδώσεως για τα Μαγούλιανα, ευρέθησαν τα αξιολογότερα υπολείμματα αρχαίου ναού της Μεθυδριάδας. Πρόκειται για τα θεμέλια αρχαίου ναού, λίγα μόλις μέτρα νότια της χριστιανικής εκκλησίας της Παναγίας. Ο πρώτος που ανακάλυψε τα ερείπια ήταν ο Άγγλος Ληκ (το 1805), ο οποίος αναφέρει ότι οι χωρικοί τα ονόμαζαν "Παλάτια".

 

Αργυρόκαστρο

Αργυρόκαστρο Πάνω από τα Μαγούλιανα και στην κορυφή απόκρημνου υψώματος σε υψόμετρο 1450 μ. βρίσκεται το ψηλότερο κάστρο της Πελοποννήσου, το Αργυρόκαστρο, επονομαζόμενο και "Γορτυνιακό δυναμάρι". Κοντά του περνά ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Λάστα. Το κάστρο, που έχει ανεγερθεί την εποχή της Φραγκοκρατίας, δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή και ήταν χτισμένο σε τέτοιο οχυρό σημείο που να προσφέρει ιδιαίτερη ασφάλεια. Στη θέση αυτή υπήρχε η αρκαδική πόλη Αργυρόκαστρο η οποία εξαφανίστηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια. Στις 20 Αυγούστου 1927 το χωριό μετονομάστηκε σε Αργυρόκαστρο, αλλά σύντομα το όνομα αυτό εξέπεσε.

 

Αρχαίο Μεθύδριο

Αρχαίο Μεθύδριο Βρισκόταν σε ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Πυργάκι και Στεμνίτσα που μετά το 1915 μετονομάστηκε σε Μεθύδριο.
Η ονομασία οφείλεται, σύμφωνα με τον Παυσανία (VIII,36,1) σε δυο ρέματα των ποταμών Μαλοίτα και Μυλάονα που περιβάλλουν ανατολικά και δυτικά την τοποθεσία και τα οποία ενώνονται στα βόρεια σ΄ ένα ποτάμι που στην αρχαιότητα είχε το όνομα Μαλοίτας ποταμός.