Τουρκοκρατία


Άγιος ΑνδρέαςΣε λίγους τόπους της σκλαβωμένης Ελλάδας λειτούργησαν κατά την Τουρκοκρατία Σχολές. Ένας από αυτούς είναι και τα Μαγούλιανα.
Η Σχολή ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και φοίτησαν εξέχουσα πρόσωπα όπως ο Φώτιος Χρυσανθόπουλος ή Φωτάκος.
Ανάμεσα στους διδασκάλους που είναι γνωστοί συγκαταλέγονται ο ιερομόναχος Αγάπιος Λαμπρόπουλος, ο Ησαΐας Μιχαλόπουλος ή "Παπαησαΐα".
Το 1842 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μυλάοντος εξουσιοδοτεί το δήμαρχο "να λάβει πρόνοιαν περί της εκπαιδεύσεως, των κατά του δήμου τούτου νέων, των μη εχόντων πλέον ανάγκη της μαθητεύσεως της αλληλοδιδακτικής, αλλά περαιτέρω εκπαιδεύσεως" (ΓΑΚ, 1842γ). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι φιλόμουσοι γονείς των μαθητών είχαν την καλή διάθεση να συνεισφέρουν για το μισθό του δασκάλου για να μη στερούνται τα παιδιά τους μιας ανώτερης εκπαίδευσης (ΓΑΚ, 1842γ). Το υπουργείο αρνείται να συστήσει σχολείο με την αιτιολογία ότι υπάρχει κοντά το ελληνικό της Βυτίνας και τους χειμερινούς μήνες μόλις 30 οικογένειες διαμένουν στα Μαγούλιανα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος επελέγη τρόπος με τη διδασκαλία των Ελληνικών μαθημάτων ενός έτους από τον αλληλοδιδάσκαλο Ησαΐα Μιχαλόπουλο. Το μονοτάξιο ελληνικό σχολείο που συστήθηκε το 1838 αναπτύχθηκε πλήρως μετά το 1843.
Η Σχολή εξελίχτηκε με το πέρασμα του χρόνου σε δημόσιο "Δημοτικό Σχολείο" και στεγαζόταν στο κτίριο του Αγίου Ανδρέα.

 

Το ΦΕΚ της ανακήρυξής του κτιρίου του Αγίου Ανδρέα σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο

Δάσκαλοι πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπ. από τα Μαγούλιανα